Tytuł:
Zdrowe gotowanie by Ann
Autor:
Anna Lewandowska
Wydawnictwo:
Burda Publishing Polska
Liczba
stron: 384
Lato
i wakacje często sprawiają, że zaczynamy zwracać większą uwagę na to jak się odżywiamy,
co jemy i jak wyglądamy. W sklepach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa i
owoce, dzięki czemu w kuchni można wyczarować prawdziwe, zdrowe cuda, a pomocą
służą nam wtedy książki kucharskie, które są skarbnicą pomysłów.
Od
dawna byłam ciekawa przepisów autorstwa Anny Lewandowskiej, chociaż nie
przepadam za jej osobą. „Zdrowe
gotowanie by Ann” to książka zawierająca 170 zdrowych przepisów, ułożonych
podobno przez samą autorkę. Całość podzielona jest na 13 następujących działów:
Jajka, Zupy, Warzywa na ciepło, Kasze, Ryby i owoce morza, Mięsa, Sałatki,
Desery i owoce, Koktajle, Ciepłe napoje, Lunchbox oraz dwa ostatnie rozdziały
odnoszące się do świąt Wielkiej nocy i Bożego Narodzenia. Za to na pierwszych
stronach czytelnik ma okazję zapoznać się ze słowami, które mają skutecznie
zmotywować go do zdrowego stylu życia, jak i Poznań podstawy zdrowego odżywiania.
Osobiście
zachwyciły mnie pomysły na zdrowe i smaczne desery, jestem pewna że są warte
wypróbowania. Książka jest prawdziwym źródłem kuchennych inspiracji i każdy kto
uwielbia poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni, będzie zadowolony z
tej lektury. Wydaje mi się że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie
tutaj coś dla siebie, dzięki książce bez problemu będzie można stworzyć oryginalne
i zdrowe śniadania, świąteczne dania czy desery, które pokocha każdy łasuch.
Książka
wydana jest bardzo ładnie, twarda oprawa i wyraziste kolory przyciągają wzrok
czytelnika, a w środku znajdziemy całą masę zdjęć dań i zdrowych produktów oraz
fotografii Anny Lewandowskiej. Niestety właśnie zdjęcia autorki irytowały mnie
i nużyły. Jest to książka kucharska, i niestety miałam wrażenie, że zamiast na
cudowne dania przez cały czas mam przed oczami twarz autorki. Zresztą brakowało
mi również zdjęć podczas gotowania konkretnych potraw, podobno pani Lewandowska
gotowała wszystkie opisane dania, jednak nie jest to w żaden sposób
udokumentowane. Kolejnym minusem jest
sposób przedstawienia zasad zdrowego żywienia, autorka piszę o nich w taki
sposób, jak gdyby sama je wymyśliła i były one jej prywatnym pomysłem, a
przecież doskonale wiemy, że tak nie jest. Niestety mimo wielu ciekawych
przepisów, wydaje mi się, że nie są one dostosowane do przeciętnego polaka. Wiele
dań wymaga składników, które są trudno dostępne lub też bardzo drogie, a
przecież dobrze wiemy, że zdrowa kuchnia wcale nie musi być aż tak kosztowna i
wymyślna.
Mimo
drobnych wad tej książki, polecam ją, ponieważ zachęci ona do eksperymentowania,
poszerzania własnych horyzontów, zdrowego odżywiania i dobrej zabawy, a
przecież o to właśnie chodzi w gotowaniu.
Bardzo lubię zdrowe jedzeni. Jeśli chodzi o gotowanie to troszkę gorzej haha, a szczególnie jeśli chodzi o takie 'profesjonalne' dania :D Pozdrawiam Kinga
OdpowiedzUsuńjedzenie*
UsuńBardzo lubię zdrowe jedzeni. Jeśli chodzi o gotowanie to troszkę gorzej haha, a szczególnie jeśli chodzi o takie 'profesjonalne' dania :D Pozdrawiam Kinga
OdpowiedzUsuńMam dokładnie tak samo, ale warto mieć tą książkę, chociaż po to, by nacieszyć oko cudownymi potrawami:)
OdpowiedzUsuń